top of page

Sportpsycholoog of mental coach?

In België is de term "psycholoog" en afgeleiden zoals “sportpsycholoog” wettelijk beschermd, de term "mental coach/mental trainer/mentaal consulent"  is niet wettelijk beschermd.

Sportpsycholoog

Een sportpsycholoog heeft een universitaire opleiding achter de rug en bezit dus minstens een master in de psychologie. Een sportpsycholoog heeft zich na de masterstudies bij voorkeur verder verdiept in het gebied van de sportpsychologie aan de hand van een bijkomende (universitaire) opleiding. De sportpsycholoog is wetenschappelijk opgeleid om mentale training, begeleiding, advies in de sport te geven en om mentaal welzijn binnen de sport te bewaken.

pexels-ekaterina-bolovtsova-6193936.jpg
pexels-riccardo-303040.jpg

Mental coach

De term 'coach/consulent' is niet bij wet beschermd. Mental coaches kunnen bijvoorbeeld mensen uit de sportwereld zijn, bewegingswetenschappers of andere verwante disciplines die zich verder hebben verdiept in de sportpsychologie of coaching. Hoewel er goede opleidingen en vormingen bestaan rond coaching, kunnen dus ook personen zonder enige wetenschappelijke achtergrond zich promoten als mental coach.

Als Sportpsychologie Vlaanderen willen we degelijk opgeleide mental coaches en sportpsychologen verzamelen onder één banner om de kwaliteit van ons vakgebied te bewaken en het brede publiek de grootste kans op een kwaliteitsvolle begeleiding aan te bieden. Daarom vragen wij al onze leden een duidelijk overzicht te geven van de gevolgde opleidingen op hun profiel.

 

Al onze leden op deze website gaven hun akkoord om te handelen volgens een door Sportpsychologie Vlaanderen vastgestelde ethische gedragscode (wordt gefinaliseerd in 2024).

bottom of page